Socionomer fyller ett viktigt behov

Socionomyrket är ett av de yrken där efterfrågan på arbetskraft är som störst just nu. Många kommuner och regioner har svårt att rekrytera socionomer till sina verksamheter. Här fyller bemanningsföretagen en viktig funktion genom att kunna erbjuda socionomer möjligheter till varierande arbetsuppgifter och arbetsplatser. Att arbeta som socionom via ett bemanningsföretag ger stor flexibilitet och valfrihet. Som konsult socionom kan man välja när och var man vill arbeta. Det passar många som vill ha friheten att själv styra över sin arbetssituation. Man binder inte upp sig på en arbetsplats utan kan testa olika uppdrag och arbetsmiljöer.

Bredare erfarenhet som socionom

Genom att arbeta på olika arbetsplatser via ett bemanningsföretag med socionomer får man möjlighet att bredda sin erfarenhet som socionom. Man lär känna olika verksamheter och får prova på fler arbetsuppgifter än om man bara arbetar på en arbetsplats. Det ger en större förståelse för socionomyrket i stort.

Yrkesutveckling

Att arbeta i olika miljöer och med skiftande arbetsuppgifter bidrar till yrkesutveckling för socionomen. Man utvecklar sin kompetens och sina färdigheter på ett annat sätt än om man stannar på samma arbetsplats under lång tid. Bemanningsuppdrag ger utrymme för reflektion och lärande. Som konsult via ett bemanningsföretag har man ofta bättre löne- och anställningsvillkor än om man är tillsvidareanställd. Lönenivån är högre och man omfattas av kollektivavtal med försäkringar och tjänstepension. Det ger en trygghet i arbetet.

Professionell matchning

Ett bemanningsföretag för socionomer har god kunskap om både konsulterna och kundernas behov. De kan matcha rätt kompetens med rätt uppdrag och hitta den bästa lösningen för båda parter. Det skapar bra förutsättningar för ett lyckat uppdrag. För arbetsgivarna inom kommuner och regioner är det en fördel att kunna få in socionomer på timmar eller dagar när behov uppstår. Det avlastar den egna organisationen och man behöver inte börja en lång rekryteringsprocess för en tillsvidareanställning.

Möjlighet att testa nya arbetsplatser

För socionomer som funderar på att byta arbetsgivare kan det vara bra att först arbeta där som konsult. På så sätt får man en inblick i arbetsplatsen och kan lättare avgöra om det är rätt ställe för en. Det ger trygghet inför ett eventuellt jobbyte. Sammanfattningsvis fyller bemanningsföretagen för socionomer en viktig funktion både för enskilda socionomer och för arbetsgivarna. Det ger flexibilitet, utveckling och trygghet som gynnar båda parter.

Estetisk kirurgi och skönhetsbehandlingar

Inom fältet för estetisk kirurgi och skönhetsbehandlingar har Akademikliniken etablerat sig som en ledande aktör. Med en kombination av erfarenhet, innovation och ett brett utbud av tjänster, har kliniken blivit en föregångare inom området för estetisk förbättring och patientvård. Akademikliniken är känt för sin expertis inom plastikkirurgi och estetiska behandlingar. Med en personal bestående av högt kvalificerade kirurger och experter erbjuder kliniken en rad avancerade behandlingar och ingrepp.

Tjänster och behandlingar

Kliniken erbjuder en mängd olika tjänster och behandlingar, från ansiktslyft till bröstförstoringar, fettsugningar och hudföryngringar. Varje behandling är anpassad för att möta individuella behov och förväntningar, med fokus på säkerhet och naturliga resultat. Akademikliniken ligger i framkant när det gäller användningen av den senaste teknologin inom estetisk kirurgi. Detta innefattar allt från avancerade kirurgiska tekniker till de senaste metoderna inom hudvård och icke-kirurgiska behandlingar.

Patientens välbefinnande i fokus

Patientens välbefinnande och säkerhet är av yttersta vikt för Akademikliniken. Kliniken lägger stor vikt vid att erbjuda en trygg och bekväm upplevelse för alla patienter, från konsultation till eftervård. Akademikliniken är inte bara en klinik för behandlingar, utan också en plats för utbildning och forskning. Genom att aktivt delta i forskningsprojekt och utbildning bidrar kliniken till den fortsatta utvecklingen inom sitt fält.

Etik och ansvar

Etik och ansvar är centrala begrepp hos Akademikliniken. Detta innebär ett ansvarsfullt förhållningssätt till varje ingrepp och behandling, samt en strävan efter att alltid sätta patientens bästa i främsta rummet. Utöver att erbjuda estetiska behandlingar spelar Akademikliniken en viktig roll i samhället genom att höja standarden för patientvård och bidra till en mer informerad och hälsomedveten allmänhet.

Framtiden för estetisk kirurgi

Framtiden ser ljus ut för Akademikliniken och fältet för estetisk kirurgi. Med en ökad efterfrågan på skräddarsydda och kvalitativa skönhetsbehandlingar, fortsätter kliniken att vara en ledare och innovatör inom branschen. Akademikliniken står som en symbol för kvalitet och expertis inom estetisk kirurgi och skönhetsbehandlingar. Genom att kombinera teknologiska framsteg, personligt anpassade behandlingar och ett djupt engagemang för patientvård, fortsätter kliniken att forma framtiden för skönhet och välbefinnande.

Så väljer du rätt cykelställ för ditt behov

Det kan kännas som en överväldigande uppgift att välja ett cykelställ med tanke på det breda utbudet av alternativ som finns att tillgå. Denna guide är avsedd för att hjälpa dig som är nybörjare på området att göra ett bra val utifrån ditt specifika behov.

5 steg till att välja rätt cykelställ för ditt unika behov

När du ska välja ett cykelställ att införskaffa bör du gå igenom följande steg:

  1. Börja med att identifiera ditt behov. Först och främst bör du fundera över var du ska förvara cykeln och hur många cyklar som ska förvaras i stället. Utifrån denna information kan du sedan välja mellan ställ för cyklar med ramlås, klassiska cykelställ, cykelpollare och ställ för gjutning.
  2. Förstå de olika typerna av ställ. Som vi redan har nämnt finns det många olika varianter som har sina unika för- och nackdelar. Cykelställ.se har ett brett sortiment av cykelställ till försäljning och inriktar sig mot BRF och kommunal verksamhet. Du kan till exempel välja mellan cykelpollare, ställ för gjutning, klassiska ställ för cyklar eller en variant med ramlås.
  3. Välj material och tänk på hållbarheten. Nästa steg är att fundera kring materialval och hållbarhet. Till exempel är stål robust men kan rosta, såvida det inte rör sig om rostfritt stål. Aluminium är lättare och rostbeständigt men kanske inte fullt lika hållbart. Dessutom bör du fundera på var stället ska placeras. Ska det vara utomhus bör du leta efter ett som är tillverkat för att kunna tåla olika väderförhållanden.
  4. Tänk på säkerheten. Innan du planerar att förvara en eller flera cyklar i ett ställ bör du tänka lite grann på säkerheten. Överväg olika säkerhetsfunktioner såsom låsmekanismer m.m. Som vi redan har varit inne på kan ett ställ med ramlås ofta vara ett bra val.
  5. Se till pris och budget. Sist men inte minst bör du vara medveten om att dessa produkter varierar i pris. Priset varierar utifrån material, design och varumärke. Sätt därför en budget och jämför olika alternativ inom det aktuella tidsspannet.

Avslutande tankar

Att välja rätt ställ förvaring av cykeln är viktigt för att hålla din cykel säker. Dessutom gör stället det enkelt för dig att regelbundet använda din cykel. Därför bör du noggrant överväga dina behov, de olika varianter som finns att välja mellan och fatta ett välgrundat val som passar dig.

Guldpriserna påverkas av utvinningen i gruvorna

Guld är en av de mest eftertraktade och värdefulla metallerna i världen. Guldet är en viktig hörnsten i den globala ekonomin och även ett populärt tillgångsslag bland investerare. Dess värde baseras utifrån att det finns en begränsad tillgång på denna råvara, och styrs av bland annat efterfrågan på den. Därför påverkas guldpriserna i världen av utvinningen i gruvorna. Läs vidare för att lära dig mer om hur utvinningen av guldet påverkar priset på ädelmetallen!

Så påverkas guldpriserna av utvinningen i gruvor världen över

När du funderar på dagens guldpris kan det vara intressant att känna till att priset på guld påverkas av utvinningen i gruvor världen över. Kopplingen mellan priset på guld och utvinningen kan förklaras så här:

  • Utvinningen är en global verksamhet. Utvinning av guld är en global verksamhet som innefattar att guldmalm grävs fram och förädlas till guld. Denna process kan ske på såväl mindre som större skala. Såväl enskilda aktörer som multinationella gruvföretag är verksamma i branschen och i sökandet efter denna värdefulla råvara. Ofta krävs stora investeringar i maskiner, arbetskraft och driftskostnader för att kunna utvinna den.
  • Tillgång och efterfrågan styr priset på guld. Det mest direkta sättet på vilket utvinningen av guld kan påverka priset på guld är genom den grundläggande ekonomiska principen tillgång och efterfrågan. När gruvföretag lyckas med sin utvinning av råvaran och utvinner mycket guld kan den ökade tillgången på ädelmetallen pressa ner priserna på den. Detta förutsatt att efterfrågan ligger kvar på samma nivå som tidigare. Men om utvinningen istället går mindre bra kan tillgången minska. Allt annat lika bör då priset på råvaran stiga.
  • Produktionskostnaden påverkar också priset. Kostnaden för att producera guldet är en annan viktig faktor som påverkar det guldpris som gäller idag i världen. Det finns många olika kostnader som är förknippade med utvinning av guld, såsom prospektering, utvinning, hantering och förädling. Alla dessa kostnader relaterade till produktionen påverkar vilket som är det lägsta pris vilket gruvföretag är beredda att sälja guldet till. Om produktionskostnaderna stiger till följd av ökade energipriser, pris på arbetskraft eller liknande kan företagen dra ner på sin produktion och därmed driva upp priserna på guldet.

Välja.com tar fasta på vår oförmåga att göra val

Beslutsfattandet är en viktig del av våra liv. Varje dag ställs vi inför ett flertal olika val som behöver göras. Vissa är större och andra är mindre, somliga sker medvetet medan andra val görs omedvetet. Detta har sajten välja.com tagit fasta på – teamet bakom webbplatsen vet att vi människor tenderar att vara oförmögna att göra val. Därför försöker de göra det enklare för dig att välja och fatta beslut.

Men har du någonsin undrat vad som händer i din hjärna när du ska fatta ett beslut? I denna artikel kikar vi närmare på den neurovetenskap som kan förklara beslutsfattandet som process. Läs vidare för att få insikter i hur du kan använda denna information för att förstå hur du kan göra bättre val i vardagen!

Om välja.com

Sajten välja.com erbjuder enligt egen utsago effektiva och smarta metoder som hjälper dig att välja smart. Detta är just vad du erbjuds när du som läsare surfar in på sajten – de håller med andra ord vad de lovar. På denna webbplats finns nämligen djuplodande artiklar om hur du kan fatta olika beslut och välja mellan olika ting här i livet. Till exempel hjälper de dig att reda ut huruvida det stavas såklart eller så klart samt vilket märke som betyder att du måste välja den högra körbanan. Surfa in på sajten för att ta del av deras senaste alster!

Detta bör du känna till om neurovetenskapen bakom beslutsfattandet

Vi har utlovat att bena ut neurovetenskapen bakom beslutsfattandet. Vad du bör känna till om denna vetenskap är följande:

  • Beslutsfattandet styrs av två delar av din hjärna. Beslutsfattandet involverar i huvudsak två delar av hjärnan: det prefrontala cortex och det limbiska systemet. Prefrontala cortex är den del av din hjärna som ansvarar för rationellt tänkande och försöker fatta logiska beslut baserade på fakta och analys. Det limbiska systemet är istället mer känslomässigt och instinktivt styrt. Det fattar därför snabba beslut som baseras på känslor och magkänsla snarare än på logik och analys.
  • Systemen försöker att skapa en bra balans. De bägge systemen arbetar ofta tillsammans för att skapa en balans mellan rationalitet och känslor. Men när de hamnar i konflikt med varandra kan du bli obeslutsam eller fatta dåliga beslut. Detta är viktigt att känna till för att kunna göra bättre val.

Flexkontot hjälper dig att komma igenom ekonomiska osäkerheter

Flexkontot är en långivare som har börjat göra sig ett allt större namn inom finansbranschen. Detta tack vare att de är anpassningsbara och har ett användarvänligt förhållningssätt. Oavsett om du är en entreprenör, en student eller en person som är i ett skriande behov av pengar kan du vilja kika närmare på deras tjänster. De kan nämligen skräddarsy en lösning utifrån dina unika preferenser och behov.

4 scenarier där Flexkontot kan vara till särskilt stor hjälp

Det finns vissa scenarier där Flexkontot kan vara till lite extra stor hjälp:

  • När du frilansar och tillfälligt har det knapert. Ponera att du är en frilansande grafisk designer. Du har då sannolikt en oregelbunden inkomst och kan ibland ha flera månader där antalet kunduppdrag är lite färre. Då kan du låna pengar på ett flexibelt sätt för att få lite ekonomisk stöttning under de mer knapra månaderna. Sedan kan du enklare betala tillbaka lånet i sin helhet när din inkomst tillåter att du gör detta.
  • När du behöver bekosta ett dyrt tandläkarbesök. Ett annat scenario då du kan vilja låna pengar via flexkontot är när du behöver betala dyra tandläkarkostnader. Ibland kan tandläkarbesöket uppstå ganska plötsligt snarare än vara planerat lång tid i förväg. Då kan du vilja få tillgång till pengar snabbt för att kunna täcka denna kostnad. Detta är precis vad du får möjlighet att göra genom att ansöka om en kontokredit.
  • När du vill kunna finansiera dina drömmars stora bröllop. Går du i planer om att gifta dig och vill kunna finansiera ett riktigt drömbröllop? Om så är fallet kan du behöva få ett tillskott av kapital för att kunna förverkliga denna minnesvärda tillställning. Om så är fallet kan du vilja ansöka om ett lån för att på så vis kunna betala för hela kalaset nu även om sparkontot ekar tomt. Sedan kan du betala tillbaka pengarna till långivaren under en viss tid efter själva bröllopet.
  • När du står mellan två arbeten. Ett annat tillfälle där ett sådant här lån lämpar sig väl är när du står mellan två jobb. Då kan du behöver överbrygga gapet mellan löneutbetalningarna genom att låna lite pengar.

Vad för lön som läkare?

Den lön som erbjuds läkare är en väsentlig faktor som påverkas av flera variabler, inklusive specialistutbildning, arbetsgivare, typ av anställning, arbetsuppgifter, personliga meriter och externa variabler som marknadsfaktorer och geografiskt läge. Detta är en analys av det nuvarande lönelandskapet för läkare i Sverige, samt de utmaningar och möjligheter som finns inom yrket.

Roller och Ersättning i Hälso-sjukvården

Arbetsuppgifterna som läkare inkluderar ett brett spektrum av aktiviteter, från patientkonsultationer till att skriva avvikelserapporter. I linje med detta varierar lönen stort beroende på anställningens natur och arbetsgivaren.

AT-läkare, till exempel, kan ha en högre ingångslön i regioner som Västernorrland, Norrbotten och Dalarna, medan universitetssjukhus och storstadsområden vanligtvis har lägre ingångslön. Lönen för AT-läkare varierar också beroende på ålder och anställningstid, med en genomsnittlig lön på 33 900 till 35 800 kronor per månad.
Specialistläkare, eller överläkare, har också individuellt förhandlade löner som kan variera beroende på region och avtal. Snittlönen för en överläkare var 82 600 kronor per månad.

Bemanningsföretag och Hyrläkares Lön

Bemanningsföretagens roll i hälsosjukvården är betydande. De erbjuder bemanningsläkare och hyrläkare en personlig och kompetent konsultchef för att säkerställa en bra arbetsmiljö och korrekt lön för den unika kompetensen. Bemanningsföretagets avtal med vårdgivaren kan påverka lönen, med olika typer av avtal som offentlig upphandling, rankad upphandling och direktupphandling. Direktupphandling kan leda till högre ersättning för hyrläkaren.

Lön inom Olika Områden

Inom läkaryrket finns det också en variation i lönen beroende på specialisering. Klinisk patologi, neuroradiologi, neurokirurgi och rättspsykiatri är några specialiseringar som har högre lönenivåer, där klinisk patologi anses vara den specialisering som betalar bäst med en medellön på 83 040 kronor per månad.

Stor variation för läkarlön

Trots lönevariationer och utmaningar, som konkurrens om AT-tjänsterna och brist inom specialiteter som allmänmedicin, psykiatri och geriatrik, finns det också möjligheter. Många sjukhus och arbetsgivare har utvecklat strukturerade och kompetensbaserade rekryteringsmetoder, vilket skapar en rättvis och transparent process för alla inblandade. Arbetsgivare erbjuder också ”trohetsbonusar” för erfarna läkare för att både rekrytera och förebygga ökat rekryteringsbehov.

Så kan du använda ditt SMS-lån på ett vettigt sätt

Den digitala utlåningen förändras ständigt och många konsumenter i Sverige använder sig idag av SMS-lån som ett ekonomiskt verktyg. Denna typ av lån har en enkel ansökningsprocess och kan användas när det kärvar i privatekonomin. Genom att ansöka om ett sådant lån kan du snabbt och smidigt få låna de pengar som du behöver för stunden.

Innan du ansöker är det dock viktigt att du vet hur mycket pengar du behöver låna och vad pengarna ska användas till. Läs vidare för att få reda på hur du kan använda lånet på ett vettigt sätt!

4 populära sätt att använda ett SMS-lån

Ett SMS-lån är ett mikrolån som är avsett för kortsiktiga behov. Om du istället har ett långsiktigt behov av att låna pengar eller behöver ta ett större lån bör du välja en annan låneprodukt. Men dessa är några möjliga sätt att använda de pengar som du lånar med hjälp av ett SMS-lån:

  • Oväntade utgifter. Har du fått räkningar eller utgifter som är oväntade och som du inte har räknat med? Om du inte har tillräckligt mycket pengar på kontot för att täcka dessa kan du ta ett sådant här lån i väntan på nästa lön.
  • Akuta utgifter. Ibland kan det uppstå en nödsituation där du snabbt behöver låna pengar. Du kan till exempel behöva finansiera ett veterinärbesök efter att ditt husdjur har skadat sig eller drabbats av en sjukdom. Eller så kanske du behöver betala för ett tandläkarbesök som du inte riktigt hade räknat med.
  • Bilreparationer. Om din bil plötsligt går sönder och du behöver den för att kunna ta dig till jobbet behöver du fort få den reparerad. Om så är fallet kan du vilja ta ett SMS-lån i väntan på nästa löneutbetalning, som du saknar en buffert för nödfall.
  • Andra oförutsedda nödfall. Livet är fullt av överraskningar och en nödsituation kan lätt uppstå. Kanske vill du snabbt kunna ta en sista minuten-resa utomlands eller betala för en ny vitvara när den andra går sönder? Även dessa scenarion kan i många fall anses vara vettiga sätt att använda ett mikrolån.

Halloweenpyssel kan hjälpa ditt barn i dess utveckling

Visste du att det finns många goda skäl att låta ditt barn ägna sig åt halloweenpyssel? Faktum är att du bara genom att tillhandahålla lite enklare material som barnet kan pyssla med kan hjälpa barnet i dess utveckling. Pysslet kommer nämligen hålla ditt barn sysselsatt och samtidigt hjälpa honom eller henne att utveckla sina förmågor. Läs vidare så förklarar vi mer!

Så kan halloweenpyssel vara till hjälp i barnets utveckling

Halloweenpyssel kan vara till hjälp i ditt barns utveckling på flera olika sätt. Till exempel kan du använda denna typ av pyssel för att låta ditt barn:

  • Rita och måla. Ritande och målande är en utmärkt aktivitet som låter barnet uttrycka sig på ett kreativt sätt. Detta tros vara gynnsamt för barn att göra under hela deras uppväxt. Till exempel kan barn och ungdomar lära sig att uttrycka och hantera sina känslor genom att vara kreativa.
  • Färglägga. Att färglägga är en till synes enkel uppgift som dock har flera fördelar för ditt barn. Genom att till exempel färglägga teckningar och liknande eller måla på halloweenpyssel av olika slag kan barnet förbättra sin koncentrationsförmåga. Det krävs en hel del koncentration samt en förmåga att fokusera på en enskild uppgift för barnet att utföra denna aktivitet på ett bra sätt. Detta gäller bland annat när det kommer till att hålla sig innanför linjerna vid färgläggningen.
  • Stava och läsa. Genom att pyssla med dina barn kan du även lära dem att stava och läsa olika ord. Barn som pysslar med sina föräldrar får nämligen chansen att prata om sina projekt. Därför kan du med fördel använda pennor och papper för att skapa ord kopplade till halloweentemat som barnet kan använda i sitt pysslande.
  • Räkna. Det är också möjligt att få in lite matematik i pysslandet. Till exempel kan vissa av föremålen vara märkta med olika nummer eller ett visst antal hål. Barnet kan även få möjlighet att lära sig om olika former genom att pyssla i halloween. Därmed lär de sig matte utan att överhuvudtaget tänka på saken!
  • Lära sig alfabetet. En av de viktigaste delarna av det svenska språket är vårt alfabet. Genom att pyssla med saker och ting som har med olika bokstäver att göra kan du på ett enkelt men effektivt sätt lära ditt barn alfabetet.

Så beräknas sannolikhet inom tärningsspel

Genom att förstå hur sannolikhet beräknas inom olika tärningsspel ökas chansen att vinna mot motståndarna. Dessutom kan det vara intressant att förstå sannolikhet och statistik.

Grunden

Den grundläggande matematiken för att beräkna sannolikhet i tärningsspel eller vid andra tillfällen, är att utgå från följande formel:

Önskat utfall / Antal utfall

  • Önskat utfall
    Önskat utfall är vilket resultat som önskas när tärningarna kastas. Exempelvis är en sexa ofta fördelaktigt. I vissa sällskapsspel är ettan och sexan extra fördelaktig. Är det två olika sidor som är fördelaktiga på tärningen är det alltså två önskade utfall.
  • Antal utfall
    Antal utfall är antalet möjliga utfall som finns. På en tärning är det enkelt att beräkna detta då det är sex sidor.

Exempel
Anna vill slå en sexa, femma eller fyra. Det är därmed tre önskade utfall av sex möjliga. Genom att dividera 3 med 6 kommer sannolikheten att vara 50 %.

Sannolikhet inom tärningsspel med flera tärningar

Som visas ovan är det enkelt att räkna ut sannolikheten på en tärning. Så här sker uträkningen om det är flera.

Önskade utfall
Ett av världens mest kända tärningsspel är Yatzy. Det svåraste att slå är 5 st lika tärningar. Visserligen har spelaren tre slag på sig men hur stor chans är det att få Yatzy på första slaget? Av alla kombinationer som kan visas är det sex utfall som är önskade. Detta genom att alla tärningar är ettor, tvåor, treor, fyror, femmor eller sexor.

Antal utfall
En tärning = 6 utfall
Två tärningar = 6*6 = 36 utfall
Fem tärningar = 6*6*6*6*6 = 7776 utfall

Genom att nu ta önskade utfall dividerat med antal utfall visas hur stor chans det är att få Yatzy på första slaget…
Det är lättast att räkna ut sannolikhet i tärningsspel där enbart ett eller ett par utfall är önskade. Men när det kommer till spel där olika siffror ger olika fördel är det inte lika enkelt. Det är exempelvis en tredjedels chans att en person som spelar Fia med knuff får etta eller sexa. Bägge dessa gör att en pjäs får lyftas ut ur boet och börja sin vandring runt spelplanen. Men ettan innebär att pjäsen bara får flyttas ett enda steg medan sexan ger sex steg. Det är visserligen lika stor sannolikhet att det blir en etta som en sexa men mer fördelaktigt med den ena.