Dags att göra en golvslipning? Här kommer några tips

En golvslipning behöver göras med jämna mellanrum. Har man ett slitet trägolv kan en slipning göra att det ser ut som nytt igen. Hur ofta man behöver slipa beror lite på vilken golvtyp man har. Behovet av underhåll kan variera ganska kraftigt mellan olika golv. Dessutom förekommer det även privatpersoner (bland annat i Stockholm) har betonggolv inne i bostaden, en golvtyp som förvisso inte behöver slipas särskilt ofta.

Förbered innan golvslipningen

Oavsett om du anlitar en firma för din golvslipning eller inte, finns det ett antal saker du kan göra på förhand för att underlätta arbetet. Först och främst bör samtliga möbler flyttas ut från rummet, så att golvytan är fri och det finns gott om plats. Om det finns några spikar som sticker upp ur golvet är det mycket viktigt att dessa slås ned ordentligt. Vidare bör golvet vara städat innan slipning påbörjas.

Jämför offerter

Om du ska anlita en firma för din golvslipning kan det löna sig att ta in flera offerter för att jämföra dem. Du ser då vad som är rimligt att betala, och du kan på så vis säkerställa dig om att priset är marknadsmässigt. En enkel sökning på till exempel ”golvslipning Stockholm offerter” gör att du får fram flera resultat på firmor och hemsidor som förmedlar offerter till slipare.

Kom ihåg att ge samma uppgifter till de olika firmorna, så att ditt uppdrags bedöms enligt samma förutsättningar. Säg till exempel att det gäller ”30 kvadratmeter trägolv i lägenhet i Stockholm” och ange även material och annat som kan tänkas vara av vikt för arbetet. Om de som ska ge dig offerten behöver göra massa antaganden, finns risken att offerterna inte går att jämföra. Detta eftersom de antaganden som görs kan variera en hel del.

Läs på – om du gör det själv

Om du gör det själv kommer du att behöva hyra en golvslip. Tänk på att arbetet kan vara ganska tungt om det är en större yta som ska behandlas. Viktigt är att man läser på ordentligt om det är första gången man gör det. Se till att köpa rätt grovlekar på sandpappret och använda dem vid rätt tillfällen.

Dags att göra en golvslipning? Här kommer några tips