Vilket hemlarm passar dig bäst?

Exakt vad ett hemlarm består av kan variera ganska kraftigt. För vissa är det en siren som tjuter när inbrottstjuven tar sig in, medan det för andra är ett larm som går direkt till larmcentral, som kan skicka väktare eller kalla på blåljus.

När man skaffar ett hemlarm finns det ett antal faktorer som man bör ha i åtanke. Om du kontaktar ett larmbolag så bör de kunna sätta ihop ett bra paket just för dig. Samtidigt kan det vara bra att ha kunskapen själv. Det gör det enklare att jämföra olika aktörer, och välja sina paket själv.

Hur du bor

Hur du bor påverkar behovet vad gäller hemlarm. Om det är villa kan du behöva utrustning som bevakar ett större område jämfört med om du till exempel bor i lägenhet eller villa. Om du inte är privatperson och söker ett larm till ett företag, så finns det andra behov där, och de bör inte förväxlas med hemlarm.

Även hur stort du bor avgör vilken typ av utrustning du behöver. Ofta kommer larmföretag att fråga om du bor på mindre än 100 kvm, mellan 100 och 200 kvm eller på mer än 200 kvm. Även hur det ser ut kring huvudingången kan påverka hemlarmet – är det väl upplyst och synligt – eller råder begränsad insyn?

Något annat som påverkar är hur många, och vilka, alternativa ingångar det finns. Om du har fönster i markplan brukar lite högre krav ställas på ditt hemlarm.

Hur ofta du är hemma

Finns det alltid någon hemma? Eller är du hemma mindre än ett fåtal timmar per dag? I det sistnämnda fallet kan högre krav på hemlarmet ställas. Om någon i grannskapet har drabbats av ett inbrott på senare tid, kan det vara särskilt aktuellt att ordna ett bra säkerhetssystem.

Vilka skydd önskar du?

Ett hemlarm kan innehålla flera olika saker. Till exempel kan du välja att det bara ska vara ett inbrottslarm, eller att det ska installeras i kombination med ett brandlarm. Även klimat- och vattenlarm kan erbjudas av de flesta larmföretag, för en helhetslösning.

Ekonomi

Hur mycket kan du tänka dig att lägga på ett hemlarm? Klart är att större paket kostar mer givetvis, men även samma typer av skydd kan skilja sig en hel del mellan olika aktörer. Det lönar sig ofta att prisjämföra ordentligt, och att begära in uppgifter från flera olika bolag.

Vilket hemlarm passar dig bäst?