För den som är utbildad till elektriker och funderar på att vidga syna vyer ute i världen finns det många arbetsmöjligheter. Norden, Europa eller kanske ännu längre bort. Utbildade och kunniga hantverkare inom branschen behövs alltid och gör man rätt research innan man ger sig av brukar det inte vara några större problem.

Norden och Europa

Har man utbildat sig till elektriker hemma i Sverige är det likvärdigt med kraven som finns i dom nordiska länderna, så funderar man till exempel på att flytta till Norge så är man berättigad och behöver inte göra annat än att söka jobb. Detsamma gäller i många europeiska länder, men för att vara på den säkra sidan om man planerar att söka sig utanför norden så bör man kolla upp vad som gäller i det aktuella landet.

Arbeta i låginkomstländer

Även länder med sämre ekonomi som inte kommit lika långt när det kommer till teknik och andra moderniteter har oftast en stor efterfrågan på kunniga elektriker. Det finns svenska företag som arbetar globalt för att öka standarden runt om i hela välden, och har man några års arbetserfarenhet i branschen brukar man kunna få jobb i länder så som Afghanistan.

Dessa arbeten kan innebära både kortare vistelser på olika platser i världen, för enskilda uppdrag, eller större projekt under en längre tid.

USA eller Kanada

Många drömmer om att arbeta på andra sidan atlanten, i antigen Kanada eller USA. Det man ska tänka på är att oavsett om man har en utbildning som uppfyller kraven för det önskade jobbet så är det inte säkert att man får arbetstillstånd i landet. Får man inte det så får man i regel inte vistas i något av länderna i mer än 90 dagar, så det är viktigt att man kollar upp alla regler som finns om man som elektriker känner sig sugen att resa och arbeta där. Däremot så är det inte en omöjlighet.

Att arbeta utomlands är en bra erfarenhet oavsett om man planerar att stanna länge eller bara under en kort period. Som elektriker kan man dessutom bidra till något bra i dom länder som behöver det. Är det bara ett miljöombyte man är ute efter och letar efter en ny arbetsplats ute i Europa eller i USA så behöver man göra noggrann efterforskning innan man kan bege sig.

Arbeta utomlands som elektriker