Om du växt upp på 1960-talet har du säkert sett någon, eller till och med åkt själv, på en Sachsmoped eller på en moped med en Sachsmotor i sig. Sachs har nämligen skapat fantastiska mopeder genom tiderna, och om du är en av de lyckliga ägare till en sådan moped, krävs det också att du tar hand om och vårdar den. Då behöver du också finna olika delar till Sachs moped för att du ska kunna hålla den i ett bra skick så att den håller länge.

Varumärket Sachs

Historien om Sachsmopeden börjar med att Schweinfurter Präzisions-Kugellagerwerke Fichtel & Sachs grundades år 1895 i Tyskland, lanserade ett specifikt nav för cyklar. De började sedan tillverka motorer, kopplingar och stötdämpare till den tyska fordonsindustrin. Företaget tillverkade även två, tre och fyraväxlade motorer till mopeder. Dessa motorer fanns i många mopedmärken i Sverige från cirka 1950-talet till mitten av 1980-talet. En sådan motor är bland annat den som finns på Monark Crescent Compact, vilket är en annan populär klassiker av moped som kom på 1980-talet. Sachs tillverkade också en automatväxlad motor som de döpte till Saxonette. Koncernen har sedan bytt namn och heter idag ZF Friedrichshafen AG och är varumärket Sachs. Idag tillverkas olika slags produkter inom stötdämpning och koppling.

En riktig klassiker inom mopeder

Som vi redan varit inne på, är Sachs ett populärt , anrikt och nästintill ikoniskt märke. Sachs anses faktiskt vara en av de mest populära märkena när det kommer till tillverkning av mopeder i Sverige. Sachs motorer till mopeder är kända för både sin tillförlitlighet och skramliga gång.

Även om Sachs är ett äldre märke, behöver det inte vara så svårt att finna delar till en Sachs moped. Många butiker, både på nätet och fysiskt, har oftast många olika delar till din Sachs moped med allt från förgasare, drev och cylinder till däck, fälg och belysning. Ibland kan du behöva speciella verktyg när du reparerar eller renoverar din moped. Behöver du hjälp kring vad du är i behov av eller hur du ska byta en viss del av din Sachs-moped, finns det ibland även instruktionsböcker och handböcker till salu. Annars brukar mopedentusiaster hjälpa varandra om det uppstår problem eller funderingar.

Delar till din Sachs moped