Vi har alla fått eller skickat paket med bubbelplast för att skydda föremålen. Vi har alla suttit och lekt med bubbelplast, även i vuxen ålder. Men vi vet ganska lite om produkten som ändå är så populär. I den här texten berättar vi mer om bubbelplast och du får reda på saker du inte visste om produkten.
Fakta om bubbelplast
Bubbelplast är gjord av en typ av plast. Vissa versioner är biologiskt nedbrytbara och därmed mer miljövänliga. Några inkluderar ångor i bubblorna för att skydda metall och elektroniska delar mot korrosion under lagring. Bubbelplast används för att förpacka ömtåliga föremål och inom detta område slår inget bubbelplasten! Bubbelplasten uppfanns av en slump i ett garage 1957. Amerikanen Alfred Fielding och schweizaren Marc Chavannes skulle göra en plasttapet med struktur som skulle vara lätt att ta bort från väggen. Försöket misslyckades, men de upptäckte att plasten kunde skydda ömtåliga föremål. Ända sedan dessa har bubbelplasten använts både av företag och privatpersoner.
Användningsområden av bubbelplast
Bubbleplast är i första hand ett förpackningsmaterial, som används för att skydda sakerna under leveransen. Det fungerar bra som en lös stoppning, för att dämpa sidorna av en låda eller transportbehållare eller mellan skikt av lösa föremål. Det kan lindas runt utsidan av större apparater eller möbler eller något man vill skydda från repor.
Men bubbelplasten har blivit till mer än bara förpackning: Den har en terapeutisk användning. Här handlar det om att spricka bubblorna, en i taget med fingrarna. Det finns de som hävdar att det är terapeutiskt. Det är både hypnotiserande och lugnande samtidigt som ljudet är enormt tillfredsställande. Poppandet av bubblorna tycker både vuxna och barn är kul och det finns till och med en bubbelplast-dag för att hylla denna plast: Den sista måndagen i januari.
Bubbelplastens tillverkare har tagit vara på produktens popularitet och skapar en årlig tävling för unga uppfinnare. Tävlingen går ut på att hitta nya användningsområden för bubbelplasten. Priserna är bland annat stipendier för den som hittat ett kreativt och praktiskt användningssätt för bubbelplasten. Exempel på bidrag i tävlingen har varit isolering för en hundkoja, roliga bordstabletter för barn, skydd för växter utomhus mot kylan, akut och temporär isolering av fönster och glasdörrar, foder för frukt och grönsakslådan i kylskåpet, inbrottslarm och en sovsäck för nödsituationer. Man har till och med gjort en halloween-kostym av bubbelplast! Det är med andra ord endast din fantasi som sätter stopp för vad du kan använda bubbelplast!