Tänk långsiktigt när du vill gå ner i vikt

Det finns tusentals produkter och metoder som skyltar med en snabb viktnedgång. Om du verkligen vill nå ditt mål och gå ner i vikt och hålla den kroppsformen måste du dock tänka långsiktigt. Det finns inga genvägar att gå eller fusk att använda för att nå verkliga resultat som håller. Att gå ner i vikt handlar om att förändra sin livsstil och skapa hälsosamma och sunda rutiner i vardagen. Att försöka bli smal jättesnabbt genom att svälta sig fungerar sällan i längden utan är istället receptet på jojo-bantning. För att lyckas behöver du något i längden.

Första steget: att gå ner i vikt

Det första steget att vara i form är naturligtvis att gå ner i vikt. Denna process består av olika delar, där de viktigaste är att äta bättre och att träna. Genom att hålla en sund och varierad kost samtidigt som man tränar uthållighet går man snabbare ner i vikt än om man bara gör något av de båda delarna. Det är vanligt att gå ner 1-3 kilon redan första veckan och därefter i snitt 0,5 kilo per vecka. Med andra ord är det en långsam process och man måste ha tålamod och disciplin för att klara det. Det kan vara svårt att hålla motivationen uppe om man inte ser tydliga resultat. Fokusera inte på talen på vågen utan blicka framåt, på ditt mål. Det kan komma veckor där ingenting händer, så kallade platåer. Detta är normalt i processen att gå ner i vikt och beror på din kropp och hur den fungerar. Behåll lugnet och fortsätt träna och äta efter ditt kostschema. Det kommer lossna efter ett tag igen.

Andra steget: att hålla vikten

Det andra steget, och det svåraste är att gå ner i vikt permanent, det vill säga hålla sin vikt som man nått. Att hålla en bra vikt för alltid händer bara om du förändrar dina vanor. Om du går ner i vikt och sen återgår till att leva precis som du gjorde när du gick upp ska du inte bli överraskad om övervikten kommer tillbaka. Att hålla formen för alltid kräver en långsiktig förändrad livsstil: Balanserad, sund och varierad kost, regelbunden träning och tillräckligt med sömn. Långsiktig förändring kan vara svårt i början. Det är som att sluta röka. När du väl har fått nya vanor kommer det att bli lättare och lättare för varje veka tills det till slut känns helt naturligt. 

I båda stegen kan olika kosttillskott hjälpa dig och underlätta för dig. Det finns kosttillskott som påverkar matsmältningen och ämnesomsättningen och hjälper kroppen med att bara ta upp den näringen som faktiskt behövs och kosttillskott som stärker din kropp inför träningen.

Tänk långsiktigt när du vill gå ner i vikt