Förbered din cykel och din kropp inför Cykelvasan

När du tränar inför ett större lopp är det viktigt att göra såväl din cykel som din kropp redo för loppet. Här delar vi med oss av våra bästa tips kring hur du kan göra detta.

Köp en cykeltrainer så du kan träna på den cykel du kommer använda under Cykelvasan. En motionscykel ger kanske inte samma motstånd för att simulera de olika växlar du kommer använda under loppet, eller har samma inställningar på sadel, pedaler och styre som din cykel har. Justera din cykel för att efterlikna hur den kommer se ut på tävlingsdagen. Se till att justera både styre, sadel och pedaler för att optimera dina förutsättningar under loppet. Tänk på att du sannolikt kommer både stå, sitta rak i ryggen, sitta framåtlutad och sprinta.

Träna och ät rätt för Cykelvasan

Under tiden före loppet bör du försöka bygga benstyrka genom att utföra marklyft och knäböj. Flera veckor före loppet börjar du ägna dig åt uthållighetsträning, där du använder en vikt som motsvarar 30-50 procent av din maxvikt och utför mellan 8 och 10 repetitioner per set. Benmusklerna tränar du även med hjälp av en motionscykel eller på din cykeltrainer. Du bör inte ägna dig åt sprinter, utan snarare en intensitet som du kan cykla i under åtminstone 15 minuter. Du kan också lägga till sprintträning, förutsatt att du har tänkt sprinta under loppet. Du cyklar då för fullt i mellan 30 och 90 sekunder följt av 90 sekunders vila.

Tänk på att även träna utomhus för att simulera de förutsättningar du kommer ställas inför under loppet, såsom att ta dig genom kurvor och cykla i uppförs- och nedförsbacke. Kolla väderprognosen och försök träna i liknande väderförhållanden som du sannolikt kommer utsättas för på Cykelvasan.

En viktig del av förberedelserna är att äta rätt sorts kost för träningen. Under den period då du bygger muskler bör du äta en högre andel magert protein. När du ägnar dig åt konditionsträning bör du istället äta långsamma kolhydrater. Om du har tänkt äta och dricka under loppet bör du välja sportdrycker, energibars och liknande för att ersätta den energi du förbränner.

Förbered din cykel och din kropp inför Cykelvasan