Vad är ett nyckelfärdigt fritidshus och vad ingår i köpet av ett sådant? Vissa är bekanta med begreppet nyckelfärdigt och andra inte men för den som går i byggtankar kan det vara bra att känna till alternativet. Nedan finns mer att läsa om vad som ingår och kort om vilka typer av fritidshus som finns att välja bland när det här alternativet väljs.
Nyckelfärdigt fritidshus med totalentreprenad
Den som köper ett nyckelfärdigt fritidshus med totalentreprenad behöver inte göra något själv – förutom att ta kontakt med en husleverantör som erbjuder detta samt att välja vilken modell som önskas. I en helentreprenad ingår nämligen det mesta som har med bygget att göra och alltså inte bara själva huset.
Huset kommer att vara komplett på både utsida och insida men det ingår även många andra moment, så som:
- Bygglovshantering
- Transporter
- Grävning och nedläggning av el, vatten och avlopp
- Inkoppling av el, vatten och avlopp
Det som kan tillkomma är vissa kostnader för markarbeten, beroende på hur den aktuella tomten ser ut. Önskas ändringar i den valda husmodellen tillkommer givetvis även kostnader för detta.
Delentreprenad
Det går även att välja delentreprenad vid köp av ett nyckelfärdigt fritidshus och en del leverantörer är väldigt flexibla på den här punkten. Då går det att välja fritt vilka delar som leverantören ska ansvara för och vilka delar som köparen önskar utföra på egen hand – till exempel markberedning.
Det kan vara ett sätt att hålla nere kostnaderna något men då är det förstås viktigt att i stället räkna in kostnader för eventuella hantverkare som kan komma att behövas.
Vad finns att välja på?
Oavsett om hel- eller delentreprenad väljs finns många typer av fritidshus att välja bland. Hos en av leverantörerna finns ett 30-tal olika modeller med varierande storlekar och stilar som passar in i dom flesta typer av miljöer – från fjäll till skärgård.
Hos just denna leverantör går det även att anpassa ett fritidshus efter eget tycke och smak. Det går till exempel att ändra planlösningen, flytta på dörrar och fönster och göra olika tillval när det kommer till golvmaterial, köks- och badrumsutrusning och annat som har med utseende på både insida och utsida och göra.
Kort och gott går det i princip att designa det nya fritidshuset själv, även om det finns en färdig modell att utgå från.