Gå HLR-utbildning – rädda rökskadade offer

Gå HLR-utbildning - rädda rökskadade offer

Inandning av rök är den vanligaste dödsorsaken orsakad av bränder. Det kan till exempel röra sig om en lägenhets- eller villabrand, eller en olycka på jobbet. Den stora majoriteten av alla offer bränns dock inte i samma utsträckning som de kvävs. Det finns flera skador som kan uppkomma till följd av inandning av rök. När du genomgår en HLR-utbildning kommer du lära dig att titta efter olika tecken eller symtom som kan indikera att den drabbade har andats in rök eller drabbats av en rökskada.

Tecken på inandning av rök under en HLR-utbildning

De första tecknen på att en person har inandats rök är följande: brännskada i ansiktet, blåsbildning i svalget, hosta och minskad andning. Även om det finns många andra tecken och symtom, är dessa vanligtvis inte lika uppenbara för den genomsnittliga individen som har genomgått en HLR-utbildning. Det viktiga i en situation som denna är att känna till hur man ger första hjälpen. Du bör ringa 112 om personen verkar ha brännskador i ansiktet, upplever bröstsmärtor eller har svårigheter att andas. I vissa fall kan dock personen vara omöjlig att få kontakt med och du kommer bara ha minuter på dig att ge den rätta behandlingen.

Det första du behöver göra är att säkerställa att du för personen till säkerhet. Du bör aldrig utföra hjärt-lungräddning i en rökfylld miljö! Dra den drabbade till en plats med frisk luft, om du kan göra detta på ett säkert sätt, och lägg sedan personen på dess rygg. Du bör därefter påbörja hjärt-lungräddning på det sätt som du har blivit lärd under din HLR-utbildning. Tänk på att denna process skiljer sig något åt beroende på om offret är en vuxen eller ett barn. Om du har möjlighet att göra detta, bör du ringa 112 innan du börjar ge hjärt-lungräddning, men det allra bästa är om en annan person kan ansvara för telefonsamtalet.

Oavsett om du vill satsa på att bli certifierad inom hjärt-lungräddning för första gången eller förnya din certifiering, finns det en HLR-utbildning för dig. Du kommer få lära dig denna livräddande kunskap som otvivelaktigt kommer kunna vara till nytta för dig och dina medmänniskor under många år framöver.

Vänta inte utan gå direkt in på dhlr-utbildning.se och ta action direkt.

Fördelar med begagnade kontorsmöbler

Fördelar med begagnade kontorsmöbler

Om din arbetsplats är ett kontor behöver du mellan varven köpa möbler till det. Du kanske flyttar in i ett nytt kontor och börjar om från början, eller så behöver ditt nuvarande kontor få en ansiktslyftning. När du inreder ditt kontor finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Du kommer naturligtvis behöva överväga ergonomiska aspekter och du vill förstås inreda kontoret utifrån din egen personlig smak. Utifrån dessa faktorer tar du sedan fram en inköpsplan som ryms i din budget. Det är här begagnade kontorsmöbler kommer in i bilden.

När du tar fram din budget vill du såklart få mesta möjliga värde för dina pengar. Det bästa är om du kan få kontoret att se ut som du föreställt det till en kostnad du har råd med. Med tanke på de faktorer vi redan nämnt, är det i de flesta fall logiskt att köpa begagnade kontorsmöbler.

Begagnade kontorsmöbler ger flera fördelar

Den första fördelen med detta är den lägre kostnaden. Du vill få så mycket som möjligt för dina pengar, men det betyder inte att du behöver köpa billiga möbler och nöja dig med mindre. Genom att köpa begagnade kontorsmöbler kan du få möbler av hög kvalitet till ett rimligt pris, och på så sätt få det bästa värdet för dina pengar. Det gör att du kan inreda kontoret på det sätt du har tänkt utan att spräcka din budget för ändamålet.

Den främsta anledningen till att många företagare och inköpare köper begagnade kontorsmöbler är förstås kostnadsbesparingen. Med de pengar du sparar har du sedan möjligheten att anpassa de möbler du har köpt in. Genom att göra detta får du dels en personlig touch på din inredning, samtidigt som du kan använda din kreativitet för att skapa det kontor du alltid har drömt om.

Du kan anpassa möblernas utseende och ge hela kontoret en ny känsla och ett nytt utseende, samtidigt som du säkerställer att kontoret är en bekväm och säker arbetsplats. En annan fördel med att köpa begagnade kontorsmöbler är att det är miljövänligt. Istället för att låta tillverkarna producera ännu fler möbler kan du använda de resurser som redan finns tillgängliga och samtidigt skapa ett mer personligt kontor, sitter man i Stockholm kan man snabbt räkna ut att det finns mängder med kontorsmöbler Stockholm att köpa begagnat.

Kan elcyklar få fler att lämna bilen hemma?

I flera europeiska storstäder har man på senare år gjort olika insatser för att uppmuntra fler att använda sig av cyklar. I brittiska Manchester försöker man få fler att pendla till jobbet på cykel, genom att låta arbetstagare testa en elcykel gratis via sin arbetsplats. Organisationen Transport for Greater Manchester ligger bakom denna kampanj och har lånat ut 21 elcyklar till de som vill försöka ta sig till jobbet på två hjul istället för fler. Tanken är att de som tidigare har avskräckts från att pendla på cykel på grund av branta kullar, eller aldrig tidigare har cyklat till jobbet, ska inse fördelen med elcyklar jämfört med traditionella cyklar.

Myter om elcyklar

En vanlig farhåga som vissa har när det gäller elcyklar är att de skulle gå sönder oftare än vanliga cyklar. Så är dock inte fallet. En elcykel delar generellt sett ungefär 80 procent av sina komponenter med en helt vanlig cykel. Det är viktigt att komma ihåg att en elcykel i slutändan är just en cykel och inte ett motordrivet fordon.

De flesta av de komponenter som skiljer en elcykel åt från en traditionell cykel kräver väldigt lite underhåll. Det finns inte särskilt många lösa delar i de elektriska motorer som sitter på dagens elcyklar. Batterierna kommer ofta från välkända tillverkare som Samsung, Panasonic m.fl. och kan räcka i flera år om de vårdas väl. På en elcykel kan det mycket väl vara så att de elektriska komponenterna håller längre än de vanliga cykelkomponenterna.

Vissa människor tror att det är farligt att låta cyklister med elcyklar färdas i samma filer som vanliga cyklister. Även detta är dock en myt. En elcykel kan nämligen inte komma upp i mer än 25 kilometer i timmen (förutom i nedförsbacke), vilket är en hastighet som man utan större ansträngning kan komma upp i på en helt vanlig cykel. Många racercyklar har maxhastigheter som vida överstiga denna hastighet. Dessutom är viktskillnaden på ungefär 15 kilo mellan en vanlig cykel och en elcykel inte signifikant. En väska fylld med böcker eller några kassar matvaror kan jämna ut den skillnaden.

Det du inte visste om bubbelplast

Det du inte visste om bubbelplast

Vi har alla fått eller skickat paket med bubbelplast för att skydda föremålen. Vi har alla suttit och lekt med bubbelplast, även i vuxen ålder. Men vi vet ganska lite om produkten som ändå är så populär. I den här texten berättar vi mer om bubbelplast och du får reda på saker du inte visste om produkten.

Fakta om bubbelplast

Bubbelplast är gjord av en typ av plast. Vissa versioner är biologiskt nedbrytbara och därmed mer miljövänliga. Några inkluderar ångor i bubblorna för att skydda metall och elektroniska delar mot korrosion under lagring. Bubbelplast används för att förpacka ömtåliga föremål och inom detta område slår inget bubbelplasten! Bubbelplasten uppfanns av en slump i ett garage 1957. Amerikanen Alfred Fielding och schweizaren Marc Chavannes skulle göra en plasttapet med struktur som skulle vara lätt att ta bort från väggen. Försöket misslyckades, men de upptäckte att plasten kunde skydda ömtåliga föremål. Ända sedan dessa har bubbelplasten använts både av företag och privatpersoner.

Användningsområden av bubbelplast

Bubbleplast är i första hand ett förpackningsmaterial, som används för att skydda sakerna under leveransen. Det fungerar bra som en lös stoppning, för att dämpa sidorna av en låda eller transportbehållare eller mellan skikt av lösa föremål. Det kan lindas runt utsidan av större apparater eller möbler eller något man vill skydda från repor.

Men bubbelplasten har blivit till mer än bara förpackning: Den har en terapeutisk användning. Här handlar det om att spricka bubblorna, en i taget med fingrarna. Det finns de som hävdar att det är terapeutiskt. Det är både hypnotiserande och lugnande samtidigt som ljudet är enormt tillfredsställande. Poppandet av bubblorna tycker både vuxna och barn är kul och det finns till och med en bubbelplast-dag för att hylla denna plast: Den sista måndagen i januari.

Bubbelplastens tillverkare har tagit vara på produktens popularitet och skapar en årlig tävling för unga uppfinnare. Tävlingen går ut på att hitta nya användningsområden för bubbelplasten. Priserna är bland annat stipendier för den som hittat ett kreativt och praktiskt användningssätt för bubbelplasten. Exempel på bidrag i tävlingen har varit isolering för en hundkoja, roliga bordstabletter för barn, skydd för växter utomhus mot kylan, akut och temporär isolering av fönster och glasdörrar, foder för frukt och grönsakslådan i kylskåpet, inbrottslarm och en sovsäck för nödsituationer. Man har till och med gjort en halloween-kostym av bubbelplast! Det är med andra ord endast din fantasi som sätter stopp för vad du kan använda bubbelplast!

Tänk långsiktigt när du vill gå ner i vikt

Tänk långsiktigt när du vill gå ner i vikt

Det finns tusentals produkter och metoder som skyltar med en snabb viktnedgång. Om du verkligen vill nå ditt mål och gå ner i vikt och hålla den kroppsformen måste du dock tänka långsiktigt. Det finns inga genvägar att gå eller fusk att använda för att nå verkliga resultat som håller. Att gå ner i vikt handlar om att förändra sin livsstil och skapa hälsosamma och sunda rutiner i vardagen. Att försöka bli smal jättesnabbt genom att svälta sig fungerar sällan i längden utan är istället receptet på jojo-bantning. För att lyckas behöver du något i längden.

Första steget: att gå ner i vikt

Det första steget att vara i form är naturligtvis att gå ner i vikt. Denna process består av olika delar, där de viktigaste är att äta bättre och att träna. Genom att hålla en sund och varierad kost samtidigt som man tränar uthållighet går man snabbare ner i vikt än om man bara gör något av de båda delarna. Det är vanligt att gå ner 1-3 kilon redan första veckan och därefter i snitt 0,5 kilo per vecka. Med andra ord är det en långsam process och man måste ha tålamod och disciplin för att klara det. Det kan vara svårt att hålla motivationen uppe om man inte ser tydliga resultat. Fokusera inte på talen på vågen utan blicka framåt, på ditt mål. Det kan komma veckor där ingenting händer, så kallade platåer. Detta är normalt i processen att gå ner i vikt och beror på din kropp och hur den fungerar. Behåll lugnet och fortsätt träna och äta efter ditt kostschema. Det kommer lossna efter ett tag igen.

Andra steget: att hålla vikten

Det andra steget, och det svåraste är att gå ner i vikt permanent, det vill säga hålla sin vikt som man nått. Att hålla en bra vikt för alltid händer bara om du förändrar dina vanor. Om du går ner i vikt och sen återgår till att leva precis som du gjorde när du gick upp ska du inte bli överraskad om övervikten kommer tillbaka. Att hålla formen för alltid kräver en långsiktig förändrad livsstil: Balanserad, sund och varierad kost, regelbunden träning och tillräckligt med sömn. Långsiktig förändring kan vara svårt i början. Det är som att sluta röka. När du väl har fått nya vanor kommer det att bli lättare och lättare för varje veka tills det till slut känns helt naturligt. 

I båda stegen kan olika kosttillskott hjälpa dig och underlätta för dig. Det finns kosttillskott som påverkar matsmältningen och ämnesomsättningen och hjälper kroppen med att bara ta upp den näringen som faktiskt behövs och kosttillskott som stärker din kropp inför träningen.

Drygt 800 000 inaktiva PPM-sparare

Drygt 800 000 inaktiva PPM-sparare

Under 2016 bytte endast 1 procent av alla pensionssparare i premiepensionssystemet fonder åtminstone två gånger. Denna lilla skara utgör de mest aktiva spararna i systemet, och överlag får de ofta en ganska hög tillväxt på sina PPM-pengar. Problemet är istället att hela 808 356 svenska pensionssparare endast en enda gång har valt fonder, och därefter övergått till att vara inaktiva. Privatekonomen Claes Hemberg kallar dessa sparare för “PPM-strutsar”.

De 1 procent av pensionsspararna som under 2016 bytte fonder två gånger eller mer kan anses utgöra PPM-eliten. Dessa sparare väljer ofta aktiefonder med hög risk såsom Rysslandsfonder och råvarufonder. Det gör att de potentiellt sett kan få se en ovanligt hög tillväxt av sina PPM-pengar, samtidigt som de med jämna mellanrum kommer att drabbas av bakslag i form av värdeminskningar.

Lönar det sig att vara aktiv?

Att ofta byta PPM-fonder innebär inte per automatik en god tillväxt på PPM-kontot, men genom att vara aktiv har du större möjligheter att i god tid se när det börjar barka åt skogen. Då kan du agera genom att antingen byta till de fonder som för tillfället går bäst, eller genom att istället välja fonder som har en mer stabil värdeutveckling. Breda fonder såsom globalfonder, Sverigefonder, Europafonder och USA-fonder är att generellt sett att rekommendera framför smalare fonder som till exempel branschfonder.

Ungefär var 20:e pensionssparare valde PPM-fonder åtminstone en gång under fjolåret. Det rör sig om 224 123 PPM-sparare. Problemet är istället de tidigare nämnda 808 356 personer som är helt inaktiva. Denna grupp sparare motsvarar 14 procent av alla sparare i premiepensionssystemet. Om du inte tillhör den så kallade PPM-eliten, är risken dessvärre stor att du, medvetet eller omedvetet, huserar bland strutsarna.

Om du vet med dig att du är en PPM-struts, bör du överväga om du inte borde överlåta förvaltningen av ditt PPM-konto till en professionell PPM-förvaltare. Fondförvaltaren Advisor kan dels genom sin egna PPM-fond Advisor Världen men även via externa fonder uppnå en positiv värdeutveckling på sina kunders PPM-konton. Sedan år 2000, då premiepensionssystemet infördes, har Advisors genomsnittliga värdeutveckling legat på 10 procent per år.

Förbered din cykel och din kropp inför Cykelvasan

Förbered din cykel och din kropp inför Cykelvasan

När du tränar inför ett större lopp är det viktigt att göra såväl din cykel som din kropp redo för loppet. Här delar vi med oss av våra bästa tips kring hur du kan göra detta.

Köp en cykeltrainer så du kan träna på den cykel du kommer använda under Cykelvasan. En motionscykel ger kanske inte samma motstånd för att simulera de olika växlar du kommer använda under loppet, eller har samma inställningar på sadel, pedaler och styre som din cykel har. Justera din cykel för att efterlikna hur den kommer se ut på tävlingsdagen. Se till att justera både styre, sadel och pedaler för att optimera dina förutsättningar under loppet. Tänk på att du sannolikt kommer både stå, sitta rak i ryggen, sitta framåtlutad och sprinta.

Träna och ät rätt för Cykelvasan

Under tiden före loppet bör du försöka bygga benstyrka genom att utföra marklyft och knäböj. Flera veckor före loppet börjar du ägna dig åt uthållighetsträning, där du använder en vikt som motsvarar 30-50 procent av din maxvikt och utför mellan 8 och 10 repetitioner per set. Benmusklerna tränar du även med hjälp av en motionscykel eller på din cykeltrainer. Du bör inte ägna dig åt sprinter, utan snarare en intensitet som du kan cykla i under åtminstone 15 minuter. Du kan också lägga till sprintträning, förutsatt att du har tänkt sprinta under loppet. Du cyklar då för fullt i mellan 30 och 90 sekunder följt av 90 sekunders vila.

Tänk på att även träna utomhus för att simulera de förutsättningar du kommer ställas inför under loppet, såsom att ta dig genom kurvor och cykla i uppförs- och nedförsbacke. Kolla väderprognosen och försök träna i liknande väderförhållanden som du sannolikt kommer utsättas för på Cykelvasan.

En viktig del av förberedelserna är att äta rätt sorts kost för träningen. Under den period då du bygger muskler bör du äta en högre andel magert protein. När du ägnar dig åt konditionsträning bör du istället äta långsamma kolhydrater. Om du har tänkt äta och dricka under loppet bör du välja sportdrycker, energibars och liknande för att ersätta den energi du förbränner.

Så gör du Bingo ännu roligare

Att spela bingo på nätet kan göra en ensam person socialt tillgänglig på ett enkelt sätt

För de som har en naturlig fallenhet för att skapa kontakt med andra människor, står många dörrar öppna. De har oftast ett utåtriktat sätt och sysselsätter sig med olika aktiviteter. Strukturen i deras liv bäddar för naturliga kontaktytor. Trots det kan även dessa människor periodvis råka ut för svårigheter och behöva retirera till lugnare miljöer. Vårt samhälle består av olika individer, som tidvis, står utanför en känsla av tillhörighet. Bingo är lättillgängligt och nästan alla kan spela det. Då spelet tillhandahålls på nätet, underlättas en närhet till spelet och kan användas av någon som försiktigt vill treva sig fram i ett socialt sammanhang. För den som tillbringar mycket tid för sig själv, kan ett enkelt spel som bingo vara första steget mot känslan av gemenskap med andra.  Varianter av Bingo finns det gott om, både de som handlar om pengar och endast för nöjet, läs tips om flertalet bingo-alternativ.

Reflektioner kring att det enkla, eller en tyst närvaro, kan vara en möjlig öppning för kontakt

Människan är ett flockdjur, men lever inte längre på savannen. I dag måste människan aktivt söka sina sociala sammanhang. Det finns många möjligheter att delta i aktiviteter, men de kan vara svåra att komma in i för de som står utanför. Att få vara med kräver kanske status, bildning eller en viss åsikt. Några trillar kanske mellan stolarna, och får svårt att komma in i gemenskapen. Upplevelsen av att delta i bingo på nätet, kanske ger en känsla av tillhörighet och kan vara ett steg mot kontakt. Alla spelar utifrån samma chanser att få bingo. Det kan vara ett bra alternativ för den som är lite försiktig.

För den lite blyga, kan känslan av att delta i bingo med andra, vara en början

När bingo spelas på nätet, ger det en möjlighet att påverka hur kontakten med andra människor kan ta sin början. Det går att spela bingo och vara anonym om det känns bra. Det kan vara viktigt för den som är osäker. Om spelaren känner sig trygg, går det att via chattspel öka kontakten gradvis med andra deltagare. Sociala arenor av annat slag, både ute i samhället och på sociala medier innefattar ofta ganska självutlämnande inslag, som inte alltid faller sig naturligt för en försiktig person. De kan vid bingospel observera och känna sig inkluderade, samtidigt som de tillåts vara osynliga. Det kanske stärker viljan att nå fram till andra människor och kan vara en inkörsport till fortsatta relationer av olika slag.

Gemenskap, nöje och spänning

I dag utgår många från nätet när de vill ha lite spänning i vardagen, men kanske har hästar, lotto och andra mer traditionella spel en annan dimension av spänningen. Här följer några aktiviteter som kan krydda till vardagen.

Hästkapplöpning

Denna typ av hästsport omfattar både travsport och galoppsport. I Sverige finns ett antal trav-och galoppbanor som kan besökas. Här kan man äta, satsa på hästar och umgås. Två exempel på det är Solvalla i Stockholm och Jägersro i Malmö. Samla ihop ett gäng och ge er ut till någon av hästkapplöpningsbanorna. Det anordnas 100-tals tävlingar runt om i landet varje år. Inte säkert att man vinner men det ger lite spänning iallafall.

Lotto med vännerna

Vad kan väl vara trevligare än det traditionella spelet Lotto. I Lotto gäller att pricka in sju nummer av 35. Om du är ensam att göra det är du garanterad minst en miljon i vinst. Förutom de sju vinstnumren dras fyra tilläggsnummer. Kanske kan ni starta en lotto-grupp där ni satser på olika rader? Lotto kan spelas som ett systemspel med strategier för att öka chansen att vinna och för många har det blivit en hobby. Att samlas när dragningen på lotto sker kan även det vara ett trevligt inslag i vardagen och ge lite gemenskap.

Besök bingohallen

Ett lite underskattat sätt att umgås på är bingo. Det påminner till viss del om att spela Lotto. I nästan alla större städer i Sverige finns det åtminstone en bingohall. Ofta är det en idrottsförening som står bakom och allt ekonomiskt överskott går till dem, vilket kan kännas bra att veta om. Det kan skilja sig lite mellan olika bingohallar hur reglerna ser ut och hur själva spelet går till.

De flesta som går på lokal och spelar bingo på det här sättet gör det oftast inte för pengarnas skull, utan för att det är kul att spela och det är ett bra tillfälle att träffa vänner och lära känna nya personer. På de flesta spelhallarna erbjuds fika och mellan spelen kan man passa på att prata med de andra spelarna.

Naturolja – bra för kroppen

CBD-olja har på senare tid blivit allt mer accepterad för användning i ett avslappnande och dessa produkter har därför ökat snabbt i populäritet. Eftersom CBD-olja fortfarande är en väldigt ny produkttyp, finns det fortfarande luckor när det gäller vad vi känner till om produktens effekter på människokroppen. Även om vi säkert kan säga att oljan är säker att använda och i dagsläget inte är olaglig, krävs ytterligare forskning när det gäller dess exakta hälsofördelar.

Produkter som innehåller cannabinoider (CBD) används allt oftare som ett hjälpmedel för att slappna av i vardagen. Eftersom varje individ är unik och har unika behov, kan det vara en bra idé att först läsa på lite om cbdolja för att kunna avgöra om det är en lämplig produkt för just dig.

Vad innehåller CBD-olja?

CBD är ett ämne som förekommer naturligt i hampaplantan och CBD är samma ämne oavsett vilken växt den kommer från. CBD och CBD-olja är dock inte samma sak. CBD är nämligen ett kemiskt ämne som har en definierad karaktär, medan CBD-olja är en blandning av olika naturliga ämnen som har utvunnits från cannabisplantan. Tillverkningen av hampaolja involverar att fettsyror utvinns från cannabisplantans stjälkar. I dessa fettsyror finns fettlösliga ämnen såsom cannabinoider.

En hampaolja som innehåller rikligt med CBD tillverkas av industrihampa. Om koncentrationen av CBD ligger på mellan 18 och 24 procent, innebär det att 18-24 procent CBD finns upplöst i oljan, vilken också innehåller andra ämnen. Så 18 till 24 procent av oljan är består i detta exempel av ren CBD, medan resten består av extrakt från hampaolja och andra fettsyror.

Vissa CBD-oljor innehåller en ganska låg CBD-halt, på bara några procent, medan andra oljor innehåller en betydligt högre andel CBD. De cannabinoider som CBD-oljan innehåller har flera vetenskapligt bevisade effekter på kroppen:

  • Minskat illamående
  • Dämpning av epileptiska anfall
  • Bekämpning av cancerceller och tumörer
  • Den motverkar ångest och depression
  • Den motverkar neurodegenerativa sjukdomar
  • Den motverkar inflammatoriska sjukdomar
  • Den motverkar psykossjukdomar

Hur appliceras CBD-olja?

Du kan antingen smörja oljan på huden eller massera in den i stela och ömma muskler. Genom att applicera CBD-oljan på din kropp kommer kroppen på ett effektivt sätt kunna uppta de cannabinoider som oljan innehåller.