kollektivavtal för personliga assistenter

Du har kanske tänkt att börja arbeta som personlig assistent, eller så arbetar du redan som en. Oavsett vem du är så är det viktigt med arbetsmiljö och kunskaper kring kollektivavtal. I denna text kan du läsa mer om dessa båda viktiga saker. För direkt inspiration och kunskap om att arbeta som personlig assistent är detta en bra källa till inspiration.

En god arbetsmiljö är viktigt

Oavsett vilket yrke, var och hur man arbetar är det givetvis viktigt med en bra arbetsmiljö. Det är din arbetsgivare som har ett stort ansvar för din och dina kollegors arbetsmiljö. Sedan den 1:a januari 2009 gäller Arbetsmiljölagen alla anställda personliga assistenter, även de som är sina egna arbetsgivare. Att få en bra arbetsmiljö är något som både du, skyddsombudet på arbetsplatsen och din arbetsgivare behöver arbeta systematiskt med hela tiden för att undvika att det glöms bort. Arbetsgivaren har dock skyldigheten att se till att arbetsmiljöarbetet bedrivs systematiskt så att det finns riskbedömningar för både den fysiska och psykiska arbetsmiljön i brukarens hem och under eventuella resor.

Det kan vara så att den psykiska arbetsmiljön är krävande på grund av olika orsaker, och arbetsgivaren har då en möjlighet att erbjuda handledning, antingen enskilt eller i grupp så man kan samtala med professionella handledare om vad som hänt och hur man ska gå vidare. En del arbetsgivare erbjuder sina anställda friskvård, till exempel i form av ekonomiskt bidrag till gymkort.

Att ha ett kollektivavtal är också viktigt

En annan sak som är viktigt att tänka på när man arbetar som personlig assistent är att arbetsgivaren man är anställd hos, har ett kollektivavtal. Ett kollektivavtal reglerar bland annat löner och andra ersättningar som övertid, ersättning vid semester och så vidare, förhållandet mellan den anställde och arbetsgivaren såsom anställningsvillkor, regler för arbetstid med mera samt vad som gäller på arbetsplatsen. Avtalet är ett skriftligt avtal som skett mellan arbetsgivarorganisationer och fackföreningen Kommunal.

Om du arbetar hos en arbetsgivare som inte har tecknat ett kollektivavtal, kan denne erbjuda dig vilken timlön som helst. Arbetsgivaren behöver inte heller betala ersättningar för OB eller övertid eller inneha försäkringar för de anställda. Dock måste en semesterlön på 12 procent av timlönen utbetalas. Även om kollektivavtal saknas måste arbetsgivaren följa Arbetstidslagen, Lagen om anställningsskydd samt Arbetsmiljölagen.

Välj rätt konstnärsmaterial

Att måla, dreja, pärla eller rita, det är frågan. Behovet av att få uttrycka sig genom händerna är påtagligt för många och det säljs idag konstnärsmaterial för en uppsjö olika sysselsättningar. Kreativiteten är det genomgående som behövs för att gå från vision till alster, men valet av redskap har en viss inverkan på vad som formas. Den som någon gång målat med dåliga färger vet precis hur det känns när färgen inte vill blanda sig, klumpar ihop sig i penseln och fäster sämre än vanligt. Detsamma gäller för den vars tavlor är fyllda av hår som lossnat från penseln som kändes som ett fynd vid köpet. Även om man kan ha otur med sina konstnärsmaterial är det inte allt som behöver kosta en förmögenhet. Det finns en hel del bra konstnärsmaterial som inte kostar så mycket. Konsten är att hitta bra produkter till ett rimligt pris.

Handla penslar via nätet

Oavsett vilken teknik man använder sig av när man målar är färg och penslar avgörande för hur bra tavlan skall bli. Naturligtvis kan man inte ersätta teknik och handlag med bra färg, men man kan raskt förstöra en bra teknik med detsamma. Att välja konstnärsutrustning som förhöjer är därför viktigt. Även om man vill ha ”det bästa” i sin kreativa aktivitet, är det inte tvunget att begränsa sig till mårdhår och andra exklusiva material. Det finns nu syntetpenslar som fungerar utmärkt till både gouach och olja, akvarell och lackfärger. Vidare behöver man tänka på att man skall få fram sitt uttryck. I vissa fall kan en billig och rent ut sagt dålig pensel, vara den bästa tänkbara i stunden. Allt beror på hur och vad man önskar få ut.

I Sverige finns en hel del bra konstnärsmaterial som täcker alla de områden som överhuvudtaget kan vara av intresse. Via nätet kan man hitta alla tänkbara färger och övriga attiraljer. Fördelarna med att handla på detta vis är att man ofta kan köpa allting på samma ställe och inte behöver gå från en butik till nästa för att hitta det man sökt. Här finns Skapamers konstnärsmaterial för den som vill handla enklast och smidigast tänkbart.

Att köpa barnets första cykel med pedaler

Att köpa barnets första cykel med pedaler

Att gå över från en springcykel till en klassisk barncykel med pedaler innebär en övergång som inte är helt oproblematisk för barnet. Likaså ställer det en del krav på att barnet faktiskt får en cykel som överensstämmer med de behov som han eller hon faktiskt har. Det gäller att hitta en cykel med en bra styrhöjd, reglerbar sadel och i allmänhet en storlek som passar barnet mycket bra. Här varierar olika cykeltillverkare kraftigt. 

Bör inte sitta för högt

En del gör misstaget att köpa en för stor barncykel. Om barnet endast kan nå ned till marken med sina tår, behöver sadeln sänkas – eller om det inte går – en helt ny cykel inhandlas. Visserligen är det inga större problem om barnet redan kan cykla med någorlunda självförtroende och om de, framför allt, kan bromsa ordentligt. Kan man bromsa självsäkert behöver man inte riktigt nå ned till marken med alla delar av fötterna. Det kan då räcka om endast tårna når ned, men det är inte optimalt det heller. 

Säkerheten först

Om barnet inte kan cykla och bromsa självsäkert är det desto viktigare att man når ned med hela fötterna. Det gör att man känner sig tryggare och kan testa på bromsar och andra funktioner i sin egen takt. Det gör det också säkrare – ett barn som kanske cyklar lite över sin förmåga kan enkelt bromsa farten med att kliva av eller sätta ned fötterna i marken om det börjar gå lite för fort. 

Det viktigaste är att inte sätta barnet på en cykel som de inte kan få stopp på. Pedalbromsen kommer förmodligen instinktivt inte att användas i en krävande situation om barnet tidigare haft en springcykel. För att göra övergången så mjuk som möjligt är det bästa att åtminstone börja med en barncykel med sen sadelhöjd som tillåter barnet att sätta ned hela fötterna i marken. Om barnet sedan kan bromsa och köra med självförtroende, är det ingen större fara om han eller hon endast når ned med tårna. Så småningom är det dags för även de lite lugnare barnen att sluta använda fötterna för att bromsa – men det kan ta lite tid innan det här sker på ett instinktivt vis.  

Smörgåstårtan – en svensk klassiker

Smörgåstårtan går igenom en renässans och det har på nytt blivit trendigt att äta smörgåstårta i Bromma. Smörgåstårtan passar många olika tillfällen och man kan variera den på många olika sätt. Man kan fylla den med olika ingredienser och dekorera den på olika sätt. Den görs i olika storlekar, små runda eller stora fyrkantiga. I Bromma kan man beställa smörgåstårta på många olika bagerier. Helst ska man beställa den senast en dag i förväg för att vara säker på att bageriet har tid att göra den. Många bagerier i Bromma levererar smörgåstårtan till din dörr.

Hur ser en smörgåstårtaut?

En smörgåstårta kan beskrivas som en öppen smörgås i flera olika etage, ungefär som en tårta. Det vanligaste är att man använder flera lager vitt matbröd som garneras med många olika ingredienser. På 1980-talet så blandade man ingredienserna hej vilt och använde ofta räkor, köttbullar, lax, ägg, gurka och tomat tillsammans med halva vindruvor. Ofta brer man smör på brödet och varvar med majonnäs eller gräddfil så att smörgåstårtan inte ska bli torr. När man äter smörgåstårta i Bromma brukar man dricka cider, vitt vin eller öl men det går också bra med vatten.

Hur beställer man smörgåstårta i Bromma?

Många bagerier i Bromma erbjuder försäljning och beställning online, man brukar till och med kunna betala online och sedan få den hemkörd. Du kan också gå till bageriets fysiska butik och prata direkt med personalen om vilken typ av smörgåstårta du vill ha. Om någon är allergisk mot till exempel ägg så måste du säga till och be dem göra en smörgåstårta utan ägg. På bageriet har de ofta pärmar med foton av den typ av smörgåstårtor som de gör, då kan du se exakt hur smörgåstårtorna ser ut innan du väljer.

Här finns en av de bäst ansedda när det vankas smörgåstårtor i Bromma.

När kan man äta smörgåstårta i Bromma?

Smörgåstårtan är en fantastisk produkt som man kan äta vid många olika tillfällen. Redan på 1930-talet så bjöd man ofta på smörgåstårta på cocktail partyn. Senare blev smörgåstårta förknippad med studentskivor och möhippor. Smörgåstårtan är festlig utan att kännas för formell. Den kräver inga speciella tillbehör och praktisk att äta när man är många som ska äta tillsammans. En smörgåstårta bör alltid stå några timmar innan den serveras, då blir den saftigare och godare. Idag så blandar man inte lika mycket ingredienser som för ett antal år sedan, man använder oftast ett fåtal ingredienser som alltid är färska.

Att bygga en hemsida

Att bygga en hemsida

Idag har nästan alla företag en hemsida och många privatpersoner drömmer också om att sätta upp en egen web-plats. När du väl har bestämt dig för att göra en hemsida så måste du bestämma dig för vilken typ av Content Management System, CMS, som du vill använda. CMS är ett system som hjälper dig att redigera och skapa ”content” för webben. Ett CMS gör det otroligt mycket enklare att skapa sidan och att göra uppdateringar och ändringar i innehållet. Den senaste generationens CMS är mycket användarvänliga och även en person utan några som helst tekniska sidor kan med en CMS syssla med content management.

Hur fungerar ett content management system i praktiken?

Ett CMS är enkelt att administrera och använda. Hemsidan ska gå snabbt att skapa och det ska vara enkelt att göra ändringar och redigera innehållet. De flesta företagare är väldigt upptagna och har inte alltför mycket tid att tillägna hemsidan. Ofta vill man som företagare göra ändringar och då måste det gå enkelt och snabbt. WordPress är ett content management system som många använder, undersökningar visar att mer än hälften av alla hemsidor är bygda med WordPress. WordPress har ett mycket stort community som hela tiden utvecklar nya tjänster och gör systemet ännu enklare att använda.

Att skriva content för webben

Att skriva och redigera för webben ställer nya krav på skribenter och redaktörer. När man skriver copy för webben så måste man alltid ha i bakhuvudet att man skriver för både besökare och sökmotorer. Man måste alltså anpassa sin text till sökmotorerna samtidigt som den ska vara lättläst för besökarna. Därför måste du använda din målgrupps sökord och sökfraser när du skriver för internet. Man ska inte skriva för långa och krångliga meningar. Texten ska vara lättläst och strukturerad med rubriker så man snabbt kan skumma igenom och få reda på vad texten handlar om och vilket budskap du vill få fram.

Att jobba med content management

Fler och fler personer jobbar idag med content management av olika websidor. Då skriver och producerar man innehåll för olika digitala kanaler. Många gånger måste man kunna omvandla teknisk information till ett relevant budskap för målgruppen och sedan publicera texterna. När man jobbar med content management ingår inte bara att skriva för hemsidan men också för sociala medier, företagets blogg, intranät och ibland även marknadskampanjer. Det övergripande målet är alltid att öka trafiken till företagets hemsida.

En hälsosam livsstil?

En hälsosam livsstil?

De flesta svenskar vill leva ett mer hälsosamt liv. Det visar statistiska undersökningar från Sifo. Ett sätt att tänka igenom sina levnadsvanor är att göra ett hälsotest. Man kan antingen göra ett test på sin vårdcentral eller ett hälsotest på nätet. Det finns mängder av hälsotest på internet och ofta är de gratis att genomföra. Det brukar vara olika teman som ”sömn”, ”tobak”, ”mental hälsa”, ”matvanor” och ”sex och samlevnad”. Sex och samlevnads-test riktar sig till den som tror att den kan ha drabbats av en könssjukdom som till exempel klamydia.

Vikten av en sund livsstil

Studier visar att den som äter hälsosamt, inte röker och är fysiskt aktiv lever 14 år längre än den ohälsosamma personen. Misstänker du att du inte lever en riktigt sund livsstil kan du göra ett hälsotest på nätet. Testerna är enkla att göra och tar oftast inte mer än några minuter. Du kan ibland välja om du vill göra ett övergripande hälsotest som kartlägger dina levnadsvanor eller ett hälsotest som testar något specifikt som fysiskt aktivitet, stress eller alkoholvanor. Har du haft många olika sexpartners den senaste tiden kan du utföra ett hälsotest som riktar in sig på dina sexvanor. Hälsotestet kommer alltid med rekommendationer och kan till exempel rekommendera dig att testa dig för klamydia.

Kan jag ha drabbats av klamydia?

Om det i ett hälsotest kommer fram att du ligger i riskzonen för att ha drabbats av klamydia så kan du enkelt beställa ett klamydiatest online som skickas hem till dig. Beställer du testet från landstingets hemsida är det gratis. Med testet följer en liten bomullspinne som du ska gnugga mot slidväggen. Bomullspinnen skickas sedan till ett laboratorium för analys. Du får sedan resultatet på labbets hemsida ofta redan efter 24 timmar.

Skräddarsydda råd

När du gjort ett hälsotest så får du alltid råd och rekommendationer om hur du kan ändra och förhoppningsvis förbättra dina levnadsvanor. De flesta hälsotest brukar följa de rekommendationer som Socialstyrelsen har fastställt. För att testresultatet ska vara så rättvisande som möjligt är det viktigt att du svara så uppriktigt som du kan på de olika frågorna, även om det ibland kan kännas jobbigt. Du förblir alltid anonym och dina testsvar behandlas konfidentiellt. Man kan också göra hälsotest för att kontrollera att man äter tillräckligt med vitaminer och mineraler. Många kvinnor lider till exempel av järnbrist utan att de vet om det.

När bör man köpa tjänster inom slyröjning?

När bör man köpa tjänster inom slyröjning?

Det finns många fördelar med att rensa bort sly från trädgården: det kan få tomten att se större ut och bli mer användbar, samtidigt som slyröjning ger dig bättre tillgång till tomten. Det är dock inte alla som känner till när det är dags att få sin trädgård rensad eller varför det är viktigt. Därför går vi här igenom när det är dags att investera i slyröjning.

Då bör slyröjning utföras på din tomt

  • Under sommaren, då gräsbränder lätt uppstår – Sommarvärmen gör det trevligt att vistas utomhus och grilla, men samtidigt ökar också risken för gräsbränder. Det är därför viktigt att ägna sig åt slyröjning, särskilt runt grillplatser där flammorna lätt kan gå överstyr. Du bör också rensa ytan runt din bostad för att säkerställa att inga bränder uppstår till följd av motorfordon eller maskiner.
  • Det finns skadliga, inkräktande växter på tomten – Många växter växer snabbt och är lättantändliga. De tävlar också med andra växter om utrymme, solljus och vatten, vilket gör att många önskade växter dör på grund av ogräs och sly, varav vissa av naturen är mer brandbeständiga. Genom att anlita ett företag verksamt inom slyröjning föra att rensa upp på tomten kan du bli av med dessa oönskade växter och samtidigt minska brandrisken.
  • Du ser ett ökat antal insekter på tomten – Insekter, såsom termiter, tusenfotingar och liknande, lever ofta i sly och på platser med ruttnande trä. Om du lämnar slyn orörd på tomten alltför länge ger du dessa skadeinsekter en utmärkt plats att leva och frodas på, vilket sannolikt inte är din tanke. Om du plötsligt ser ett ökat antal insekter på tomten, kan det vara dags att låta utföra slyröjning.

Ofta kan de företag som ägnar sig åt slyröjning även hjälpa dig med andra arbeten på tomten, såsom beskärning av träd. Genom att låta plantera, beskära och avlägsna träd utöver att röja sly, kan du på ett snabbt och prisvärt sätt göra din trädgård mer gästvänlig och samtidigt öka värdet på din fastighet. Om du inte själv finner tiden eller har kunnandet, gör du därför bäst i att anlita en extern aktör för jobbet.

Villalarm och andra sätt att också skydda sig mot inbrott

Ett bra villalarm i all ära, men det finns även andra saker du kan göra för att skydda ditt hem. Ju bättre skydd, ju säkrare kommer du att känna dig.

Villalarm

På nätet finns det sidor som jämför olika larm, dessa sidor kan det vara bra att ta en titt på. Beroende på vad du behöver kan det bli mer eller mindre dyrt för dig. Det finns till exempel bevakningsföretag som säljer larm utan månadsavgift och det finns andra som säljer paket med högre service och mer förmåner som utryckningar bland annat, men för en månadsavgift på ett antal hundralappar. Det viktigaste med ett villalarm är att du inte glömmer att larma någon del av huset som är lättåtkomlig, som till exempel din källare. Ditt potentiella dyra villalarm blir nästan helt värdelöst om det bara är att ta sig in någon annanstans än just där du har larm. Har du ett takfönster eller ett tvåvåningshus där man behöver en lång stege för att nå fönstren, behövs det troligtvis inte något larm där. Se bara till att inte lämna din stege utanför huset. Har du däremot ett souterränghus behöver du förstås larma både över- och nedervåningen.

Andra sätt att skydda sig förutom villalarm

Hund. En bra vakthund kan reagera på ovälkomna besökare långt innan ditt villalarm börjar att varna. Enbart en hund räcker ofta inte, då det till exempel inte alltid finns någon hemma under dagen som kan höra dess varningsskall.

Ha bra kontakt med dina grannar. Det är inte bara för att det finns möjligheter för trevliga grannfester som du bör ha en god kontakt med dina grannar, utan även för att människor i allmänhet är mer benägna att hjälpa någon de har en bättre kontakt med. Till exempel kan du be dem hålla ett öga på ditt hus om du är på semester. De kanske till och med kan ta in din post, vattna dina blommor och då och då ställa sin bil på din uppfart så det ser ut som att någon är hemma.

Strålkastare eller lampa. Att ha något som reagerar på rörelser och lyser upp även i utkanten av din tomt kan verka avskräckande på många tjuvar. De vill oftast göra så lite väsen av sig som möjligt och helst inte märkas alls, medan en lampa eller strålkastare tvärtom sätter allt fokus på dem.

Skriv aldrig på dina sociala medier att du ska resa bort. Du vet inte vem det är som kommer läsa det du skriver. Tänk också på att inte lägga upp bilder medan du är på semestern heller. Gör detta när du kommer hem istället, så viktigt är det faktiskt inte att alla ska få se hur bra du har det på din semester.

Kameraövervakning för din arbetsplats

Om du vill förebygga inbrott, skadegörelse och stölder från ditt företag är kameraövervakning ett effektivt sätt att göra det på. Här berättar vi mer om den kameraövervakning Securitas erbjuder.

Varför kameraövervakning

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes 33 990 inbrottsstölder hos svenska företag under 2016. Detta påverkar både företagens verksamhet och dess anställda. Eftersom endast en mycket liten del av stölderna klaras upp, går värden förlorade för företagen. Dessutom skapar det en mycket osäker arbetsmiljö för de som arbetar i de verksamheter som utsätts mest för stölder och rån. Särskilt personal som arbetar ensamma eller som arbetar på kvällar och nätter känner sig ofta otrygga. Detta vill Securitas råda bot på med sitt system för företagslarm.

Avskräckande syfte

Kameraövervakning fungerar avskräckande för potentiella gärningsmän. Du kan på så sätt stoppa inbrott, skadegörelse, stölder med mera innan de fullbordats. Och skulle det trots all ske något, så är gärningsmännen lättare att identifiera med hjälp av bilderna från övervakningskameran. Via systemet Observer Direct kan det som hänt i din lokal snabbt analyseras. Väktare och polis förses med signalement, flyktvägar och annan information som kan vara till hjälp i det brottsutredande arbetet. Filmerna lagras även för att kunna användas av polisen i efterhand.

Kameraövervakning från Securitas – för bättre kvalitet

Kanske känner du igen filmscener där bildkvaliteten är så dålig att det inte går att identifiera gärningsmännen? Så må det vara på film, men inte med Securitas system för kameraövervakning. Den ger dig bilder av HD-kvalité. Det finns både övervakningssystem för utomhusbruk och inomhusbruk, med kameror från Axis vilket gör att du kan integrera extra detaljer såsom Lightfinder som gör det möjligt att få bra och detaljerade bilder trots att ljusförhållandena är mycket dåliga.

Utomhusövervakning

För kameraövervakning utomhus har Securitas ett antal olika lösningar enligt Observer Direct kamerakoncept. Med hjälp av rådgivare från Securitas kan du hitta det system som passar verksamheten bäst. Beroende på hur området ser ut kan kameror placeras på olika sätt för att kameraövervakningen ska bli så effektiv som möjligt.

Övervaka inomhus

Även för kameraövervakning inomhus används Observer Direct. Kameraövervakningen kombineras med en knapp för trygghetslarm, så att personalen kan känna sig helt trygg i lokalen. Securitas har många olika kameraalternativ du kan välja mellan, för en trygg arbetsmiljö i alla olika slagslokaler och vid alla tider på dygnet. Så om ni inte redan har ett fullgott system för kameraövervakning rekommenderar vi att ni kontaktar Securitas för att tillsammans med dem hitta den bästa lösningen.

IT-support för privatpersoner

IT-support för privatpersoner

Nästan alla människor har upplevt frustrationen när datorn eller surfplattan inte fungerar riktigt som den ska och ofta besitter vi inte själva den kompetens som behövs för att åtgärda problemet.

Ett sätt att slippa frustrationen över krånglande teknikprylar i hemmet är att boka ett möte med en IT-supporter. Hembesök av en tekniker omfattas dessutom av RUT-avdraget (observera dock att reparation av utrustning utanför hemmet inte omfattas av RUT).

Vad kan en IT-supporter hjälpa till med?

En IT-supporter har i bästa fall en bred teknisk kompetens och kan hjälpa till med de flesta krånglande apparater såsom mobiltelefoner, surfplattor, nätverk, skrivare och smart-TV.

Kanske är din dator onormalt långsam och ger dig gråa hår. Omstarter som tar flera minuter eller dokument som tar en evighet att öppna brukar vara en indikator på att din dator behöver en uppgradering och en rejäl service-genomgång.

En IT-supporter kan också hjälpa till med att installera en ny e-postadress eller skrivare.

Har du köpt en ny dator kan du behöva hjälp med installation och migrering av alla bilder, filer och dokument från den gamla datorn till den nya. Många företag hämtar även din gamla dator för återvinning.

Virusattacker pågår ständigt och kanske har just din dator blivit drabbad. En IT-tekniker rensar din dator på den skadliga koden och installerar nya antivirusprogram.

En olycka händer så lätt, det är faktiskt vanligare än man tror att datorn åker i golvet och slutar fungera eller att morgonkaffet rinner ut över tangentbordet. Då kan en IT-tekniker hjälpa dig att återskapa dina förlorade datafiler.

En IT-supporter kan också åtgärda nätverksproblem. Det kan röra sig om nätverk som inte täcker hela lägenheten/huset eller datorer/skrivare som inte identifierar nätverket.

Vad ska jag tänka på innan jag anlitar en IT-supporter?

Be vänner och bekanta att rekommendera en IT-supporter som de har positiv erfarenhet av så minimerar du risken av att råka ut för en person som inte har den tekniska kompetens som du efterfrågar.

Fråga alltid om de tar betalt för felsökning av din dator och IT-utrustning, många företag gör nämligen kostnadsfria besök där de ger förslag till åtgärder som din dator behöver för att fungera optimalt.

Efter felsökning och genomgång av din utrustning bör du få ett fast pris för att åtgärda det som krävs för att din utrustning ska fungera bra. Det är bara om det är en stor arbetsinsats som beräknas ta väldigt lång tid som de bör använda timdebitering.

Fråga om de erbjuder ”nöjd kund garanti” på arbetet som de utför och hur länge den varar.