Att köpa barnets första cykel med pedaler

Att gå över från en springcykel till en klassisk barncykel med pedaler innebär en övergång som inte är helt oproblematisk för barnet. Likaså ställer det en del krav på att barnet faktiskt får en cykel som överensstämmer med de behov som han eller hon faktiskt har. Det gäller att hitta en cykel med en bra styrhöjd, reglerbar sadel och i allmänhet en storlek som passar barnet mycket bra. Här varierar olika cykeltillverkare kraftigt. 

Bör inte sitta för högt

En del gör misstaget att köpa en för stor barncykel. Om barnet endast kan nå ned till marken med sina tår, behöver sadeln sänkas – eller om det inte går – en helt ny cykel inhandlas. Visserligen är det inga större problem om barnet redan kan cykla med någorlunda självförtroende och om de, framför allt, kan bromsa ordentligt. Kan man bromsa självsäkert behöver man inte riktigt nå ned till marken med alla delar av fötterna. Det kan då räcka om endast tårna når ned, men det är inte optimalt det heller. 

Säkerheten först

Om barnet inte kan cykla och bromsa självsäkert är det desto viktigare att man når ned med hela fötterna. Det gör att man känner sig tryggare och kan testa på bromsar och andra funktioner i sin egen takt. Det gör det också säkrare – ett barn som kanske cyklar lite över sin förmåga kan enkelt bromsa farten med att kliva av eller sätta ned fötterna i marken om det börjar gå lite för fort. 

Det viktigaste är att inte sätta barnet på en cykel som de inte kan få stopp på. Pedalbromsen kommer förmodligen instinktivt inte att användas i en krävande situation om barnet tidigare haft en springcykel. För att göra övergången så mjuk som möjligt är det bästa att åtminstone börja med en barncykel med sen sadelhöjd som tillåter barnet att sätta ned hela fötterna i marken. Om barnet sedan kan bromsa och köra med självförtroende, är det ingen större fara om han eller hon endast når ned med tårna. Så småningom är det dags för även de lite lugnare barnen att sluta använda fötterna för att bromsa – men det kan ta lite tid innan det här sker på ett instinktivt vis.  

Att köpa barnets första cykel med pedaler