Idag handlar öl om så mycket mer än att enbart halsa öl från de stora bryggerierna. Ölet har utvecklats under årens lopp och ses idag mer som ett hantverk än tidigare. Detta har också lett till att allt fler mikrobryggerier har ploppat upp med spännande öl. Därför har det även blivit populärt att gå på ölprovning för att testa nya ölsorter. Innan du gör detta kan det vara värt att känna till några grundläggande saker – här går vi igenom dessa!

5 steg till en lyckad ölprovning

Du behöver såklart inte sätta dig ner och snurra, sniffa och sörpla ölet som om det vore ett glas med fint vin. Men vissa öler är helt enkelt värda lite mer tid och ansträngning. Så fortsätt att läsa så ska vi gå igenom grunderna i ölprovning för dig!

 1. Den perfekta upphällningen
  Se till att hälla upp ölet i ett rent glas. Ett tulpanglas lämpar sig kanske allra bäst, men vilket glas som helst funkar egentligen. Om ölet skummar mycket bör du vinkla glaset lite för att undvika en alltför stor skumkrona. I annat fall bör du hälla ölen rakt ner i mitten av glaset om du vill att skumkronan ska kunna växa.
 2. Lukta på ölet
  Låt ölet virvla runt i glaset och kör sedan ner din näsa i ditt glass. Lukta på det med ett öppet sinne. Detta är det första steget i en ordentlig ölprovning. Andas vid behov in flera gånger och värm upp ölglaset i dina händer för att tvinga fler aromer att frigöras.
 3. Ta en titt på ölet
  Efter att ha luktat håller du upp ditt glas och lutar det lite grann. Spana in ölet och titta på dess färg – är den klar eller grumlig? Olika sorters öl har vitt skilda utseenden och du behöver därför lukta och titta på dem innan du smakar.
 4. Lukta igen
  Nästa steg är faktiskt inte att smaka utan att lukta på ölet igen. Nu kommer det dofta än mer efter att ha värmts upp. Hur skiljer det sig åt från första gången du doftade på det?
 5. Smaka
  Till sist är det slutligen dags att smaka på ölet. Låt det täcka din mun och träffa så väl dina läppar som din gom och din tunga. När du sväljer bör du hålla munnen stängd och andas ut genom näsan. Notera vilka smaker du känner direkt och senare samt hur eftersmaken är.
Briljera på din nästa ölprovning med enkla knep