Med ett kreditkort i plånboken får man mer flexibilitet, och behöver t.ex. inte vänta in löningen för att göra ett större köp. Dock kräver det självdisciplin, eftersom det varje månad kommer en räkning från kreditinstitutet som ska betalas. Men för den som har en balanserad budget och en trygg inkomst är ett kreditkort en fantastiskt lösning när det gäller att göra större inköp. Någonting som är vanligare för bäst kreditkort är att det ofta ingår extra försäkringar när man köper resor och liknande med kortet, och bara detta kan innebära en hel del sparade pengar i längden. Men detta gäller inte för alla kortutgivare, så det är viktigt att kolla villkoren för det aktuella kortet.

Fyra saker att känna till om kreditkort

  • Kreditkort erbjuder olika villkor beroende på kundens ekonomiska situation. En person som har skulder sedan innan bedöms ofta ha låg kreditvärdighet och får då inte lika bra avtal som en person utan tidigare skulder eller svårigheter att betala.
  • Räntan och de tillåtna beloppen på krediten varierar kraftigt mellan olika kortutgivare, så det är väl värt att undersöka flera olika kortutgivare innan man bestämmer sig för att beställa ett nytt kort.
  • En del kreditinstitut och banker tar även ut en avgift för själva kortet, och då kan krediträntan i gengäld bli lägre. Använder man kortet flitigt kan det löna sig i längden, men ifall kortet mest är tänkt som en backup-lösning så är det bättre att välja ett kort utan fasta avgifter.
  • Så länge som räkningen för kreditkortet betalas i tid tillkommer i regel inga extra kostnader, tvärtom vad många kanske tror. Det är alltså inte särskilt riskfyllt att använda sitt kreditkort, så länge man har koll på hur mycket pengar man har att röra sig med. Denna frihet gör att kreditkortet är bästa lösningen för många användare.

Så funkar det att beställa ett kreditkort

När en person ansöker om att få ett kreditkort tas en kreditupplysning, för att kortutgivaren ska veta hur stor risk de tar genom att erbjuda denna person att låna pengar av dem. Resultatet av den upplysningen avgör hur bra ränta man erbjuds, och hur stor kreditpott man får rätt till. Efter denna prövning kommunicerar kreditinstitutet vilka villkor de kan erbjuda, och kunden får bestämma om hen är nöjd med erbjudandet, eller vill vända sig till en annan kortutgivare.

Ta kontroll över ekonomin med bästa kreditkortet