Som du kanske redan vet är ett stambyte ett stort arbete där alla avlopps- och vattenrör i fastigheten byts ut. Samtidigt som dessa görs renoveras också badrummet och även köket. Men även om slutresultatet är trevligt för dig som hyresgäst kan det vara en mödosam process att gå igenom ett byte av stammarna. Du kan också ha flera frågor som du vill ha svar på, såsom dessa:

  • Kan jag bo kvar i min lägenhet medan arbetet pågår?
  • Kommer hyran att höjas när stammarna har bytts?

Kan ett stambyte i min lägenhet innebära att jag får avdrag på hyran?

Ja, detta beror såklart lite på och varierar från fall till fall. Men i vissa fall kan du få lite avdrag på hyran i samband med att det utförs ett stambyte i din lägenhet. Huruvida så är fallet eller ej skiljer sig dock lite beroende på vilken hyresvärd du hyr din lägenhet hos samt andra faktorer.

Bytet av stammarna tar i regel ungefär sex till åtta veckor att utföra. Under hela arbetets gång kommer ditt badrum vara otillgängligt för dig. Detta är dock inte enbart av ondo utan badrummet kommer fräschas upp ordentligt och vara som nytt när arbetet är färdigt. Detta då alla ytskikt och liknande rivs ut av hantverkarna och sedan ersätts med sprillans nya kakel och klinkers m.m.

Du kan eventuellt få ett avdrag på hyran under den tid som arbetet gör att du inte kan använda din bostad på sedvanligt sätt. Men samtidigt brukar hyresvärden ställa upp baracker eller liknande på gården där du som hyresgäst kan duscha och gå på toaletten. Så det är inte alltid som du anses vara berättigad till ett hyresavdrag.

Kommer min hyra att höjas efteråt?

Ja, i många fall kommer din hyra att höjas när stammarna har bytts ut. Detta beror på att ett stambyte som sagt innebär att bland annat ditt badrum får ett rejält ansiktslyft. I vissa fall brukar även köket renoveras i samma veva som stammarna byts och badrummet renoveras. Summan av detta är att lägenhetens standard höjs och detta brukar resultera i att hyran justeras upp lite grann.

Ett stambyte kan i vissa fall ge avdrag på hyran