Med de utökade möjligheterna att handla på internet, har det också blivit allt mer och mer populärt att handa kläder och skor på nätet. Att handla skor på nätet är dock inte det alltid det lättaste, då man inte kan pröva på dem rent fysiskt innan man betalar för dem. Daniel Mühlbach är en av de som bidragit till att det blivit enklare att handla på nätet. Med hans framgångsskepp Footway, har allt fler börjat handla skor från webbutiker istället för i butik. Som flera andra webbaktörer har de fria returer och snabba leveranser.

Välj rätt butik

Det här är kanske det viktigaste. Väljer du en seriös butik med bra referenser, köpevillkor och kundsupport, kan de problem som ibland uppstår oftast lösas på ett smidigt sätt. Välj alltid en butik som du känner förtroende för, och kolla gärna på tidigare kunders omdömen om sajten.

Ett tips är att helt enkelt söka på butikens namn följt av ”recensioner” eller ”omdömen” för att få en uppfattning om butiken. Tänk på att dock alltid ha ett kritiskt öga när du läser recensionerna, särskilt om de är anonyma. Finns det endast en recension, med högsta betyg, kan det lika gärna vara ägaren som skrivit den. Den som vill känna sig säker vinner stort på att gå till webbutiken med en tydlig avsändare! Det går snabbt att sätta upp en webbplats för att sälja saker, men om det finns en tydlig ägare, som Daniel Mühlbach, är det ett personligt varumärke i spel. Detta i kombination med bra rykte är så säkert det kan bli.

Bilderna på sidan

Om du handlar skor på nätet, är det givetvis mycket viktigt att bilderna på skorna är bra – det är ju dem som du går efter. Det här kan vara en viktig faktor i vilken butik du väljer. Om en butik har små bilder utan inzoomningsmöjligheter eller om de är i dålig kvalitet, kan det vara dags att gå till en annan sida.

Materialen

Oavsett om du hittar en sida som har bra bilder, och som du kan zooma in och se alla detaljer på, är det viktigt att en utförlig produktbeskrivning finns. Eftersom du inte kan pröva på skorna själv, eller ens hålla i dem för att få en känsla av dem, är det viktigt att känna till materialen skorna är gjorda av. På så vis får du en bättre bild av hur skorna kommer att kännas när de väl dimper ner framför din dörr eller hos ditt postombud.

Rätt storlek

Det här är kanske det viktigaste när du handlar skor på nätet – storleken. Mät upp foten hemma och följ sedan en storleksguide (om sidan har sådan) för att få så bra storlek på skorna som möjligt. Tänk också på att hitta en bra sida som konverterar storlekarna om du handlar på butiker som är baserade utomlands. Till exempel skiljer sig sättet man mäter skostorlek på markant åt mellan Amerika, Europa och Asien.

Väljer du att betala mot faktura är det enkelt att se hur varorna ser ut innan man betalar. Detta är för många en stor fördel.

Skohandel på nätet